Adolescenta-varsta dilemelor!


                               Adolescenta-varsta dilemelor!


Adolescenta este varsta intrebarilor, a indoielilor. Noi, adolescentii, reprezentam viitorul acestei societati. Unii care sunt constienti de acest aspect, se straduiesc sa invete cat mai bine la scoala, sa urmeze un liceu bun si sa intre la facultate. Indiferent,la aceasta varsta apar tot felul de intrebari de genul: "Cine sunt?", "De ce trebuie sa tin cont pentru a lua o decizie corecta?", "Care este scopul meu in viata?" si multe alte la care vom afla raspunsul mai tarziu sau poate niciodata. Adolescentii sunt diferiti prin caracter, comportament, fizic, gandire . Fiecare om este unic si traieste intr-o lume a sa. Adolescenta reprezinta o perioada initiatica, in care fiecare incepe sa cunoasca mai bine lumea, sa-i descopere secretele, sa porneasca pe cararile neumblate ale vietii, sa se initieze in toate domeniile.

                                Problemele adolescentei

Relatiile parinti – adolescenti

 Copilul care vorbea intruna si punea o mie de intrebari pe minut si-a redus vocabularul acum la expresii monosilabice de genul: „nu stiu”, „poate”, „am uitat", „ha?”, „nu”, „aha”, „cine... eu?” etc. In afara de acestea, aparatul de receptie nu mai inregistreaza decat mormaieli, maraieli, bombaneli si tanguieli, iar puntea de comunicarea a disparut, parintii si adolescentii par a vorbi doua limbi diferite. Multi dintre parinti provin din familii in care nu li s-au oferit decat putine informatii despre schimbarile fizice din adolescenta, despre principiile privind intalnirile de prietenie cu persoanele de sex opus, sau despre cum sa faca fata presiunii anturajului.   

Relatiile in familie se complica odata cu aparitia,mai mult sau mai putin oficiala,a primei indragostiri.Parinti viseaza sa regaseasca nepasarea si atitudinea usuratica a asolescentului,iar atunci cind adolescentul incepe sa se intilneasca cu o fata,retraiesc in felul lor emotiile trecute.


            

    Adolescenta criza originalitati.




Apropierea fata de parinti

Inceputul adolescentei reprezinta un ragaz pentru familia rascolita de furtunile pubetatii.
Raporturile parinti-copii par, dintr-o data, ca sunt plasate sub semnul unei cautari reciproce, al intelegerii si al aprobarii. S-ar zice ca adolescentul, dupa ce a atins un palier de echilibru, doreste sa se apropie de parinti si sa le arate afectiunea sa: iata ca acum este politicos, complezent, gata oricand sa iasa impreuna cu adultii. De obicei este, de asemenea, plin de afectiune fata de fratii si surorile mai mici, carora compania lui le place mai mult decat cea a parintilor.
Adolescentul se destainuie cu placere parintilor 
Este varsta confidentelor legate de primele sale flirturi; in schimb li se cer parintilor confidente asupra trecutului lor sentimental. Ei sunt dispusi sa asculte punctul de vedere al celor mai in virsta. Acest punct de vedere se acorda deseori cu dispozitiile lor romantice; aceasta intelegere, dar care este totusi relativa, poate fara indoiala sa permita evitarea multor experiente sexuale premature si traumatizante.    Adolescentul se vede adult si revendica drepturile unui adult. Si pentru ca maturitatea lui fizica si intelectuala nu corespunde unei maturizari sociale care i-ar permite sa aiba un statut de persoana autonoma, conflictele sunt numeroase si inevitabile.




                    Depresia la adolescenti.

In adolescenta este timpul emotiilor, labilitatilor emotionale, a introspectiilor si a sensibilitatilor accentuate. Este o vreme a rebeliunii si a experimentelor comportamentale.
Psihoterapeutii trebuie sa identifice simptomele depresiei si sa trateze boala. 
Confidentialitatea intre medic si pacient trebuie sa fie asigurata, dar nu in cazul in care parintii sunt implicate in tratament. 
Parintii sunt principalii aliati in reusita tratamentului. Diagnosticul poate cere mai mult decat o singura intalnire
Psihoterapeutii trebuie sa identifice simptomele depresiei si sa trateze boala.  Confidentialitatea intre medic si pacient trebuie sa fie asigurata, dar nu in cazul in care parintii sunt implicate in tratament.  Parintii sunt principalii aliati in reusita tratamentului. Diagnosticul poate cere mai mult decat o singura intalnire psihoterapeut– pacient si nu este un proces care poate fi intrerupt.   Depresia prezinta la adolescenti aceleasi simptome ca si in cazul adultilor. Tristetea cronica poate fi caracterizata prin purtarea de haine ce au culoare neagra, prin scrierea de poezie cu teme morbide sau prin ascultarea unui tip de muzica caracteristic starilor depresive. 

Disturbarile in ceea ce priveste somnul se pot manifesta prin privitul la televizor toata noaptea, dificultati in trezirea de dimineata, sau dormitul pe tot parcursul zilei. Alte caracteristici ale depresiei sunt pierderea concentrarii si gandire inceata. Pierderea poftei de mancare poate degenera in anorexie  . 
Depresia adolescentina poate prezenta, de asemenea, un comportament agresiv, poate determina cosum de alcool 
in mod abuziv.

 



Комментариев нет:

Отправить комментарий